laupäev, 21. aprill 2007

it's pesto time

Seoses E sünnipäevaga ja sellega, et "issand, mida süüa teha" mõtteavaldustele tuli mul mõte teha pestot. plaanis oli seda tegelikult teha eile, aga kuna ma campanelio juustu kaubamajast ei leidnud ning mujale enam minna ei jõudnud, pidin päeva edasi lükkama. leidsin antud juustu kristiine rimist.
ning nüüd ma sain selle valmis. tundub, et liiga palju päikesekuivatatud tomateid sai sinna ... või siis on midagi muud liiga vähe. njah, tegin esimest korda ja nagu kombeks on öelda, läheb esimene vasikas ikka ... te teate isegi kuhugi, eks!
igaljuhul vaatavad mulle külmikus vastu kolm purgikest pestot. nämm!
tegemine oli mmm lõbus. pesto vaaritamise käigus majandasin ma ka köögi ringi ning nautisin kaks klaasi ploomiveini :) nyyd on päris nummi olla :p

retsept oli järgmine:
5 potti rohelist basiili
2 potti LEHTpeterselli
Pool siilu Parmesani juustu
½ Campanelio juustu
1/3 küüslauku
1 kuhjaga peotäis seedrimänniseemneid
1 purk päikesekuivatatud tomateid
1l oliiv õli
Maitsestamiseks soola
Natuke rukolat (kui ei leia poest saab ka ilma)

Valmistamine:
Eemalda basiilikuvarte ostast lehed ja haki peenemaks,
Riivi mõlemad juustud kõige peenema riiviga,
Jahvata seedrimänniseemned, võib ka proovida nende hakkimist (MINA HAKKISIN :)),
Haki lehtpetersell
Tükelda päikesekuivatatud tomatid väiksemaks.
Pane kõik komponendid ühte anumasse lisa ohtralt õli ja mikserda saumikseriga. Õli lisa pidevalt kuni tekib ühtlane mass. Päikesekuivatatud tomatid lisa segule koos purgis oleva õliga. Küüslauguküüned pigista küüslaugupurustajaga segusse.
Mikserda seni kuni kõik koostisosad on omavahel hästi segunenud.
Maitsesta soolaga, soola lisa ettevaatlikult kuna juust on ise juba väga soolane.
Pane purki ja tasanda segu, lisa massi peale veel õli, et pesto ära ei kuivaks.
Ning iga kord pärast söömist tasanda purgi sisu ja pane peale natuke õli, nii et kogu pesto oleks kaetud.
Süüakse soovitavalt Boccata saiaga aga võib manustada mõne muu saiaga.
Muidugi võib lisada ka kõikidesse pasta roogadesse.

Head isu!


a mina kukun nüüd voodisse ning ootan hommikut, röstsaia, pestot ning loomulikult kohvi :)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

nii, ma lugesin oma jutu läbi ja avastasin et mul jäi kyyslaauk lisamata!!!! yeeez.... huvitav, kas seda homme võib lisada? ja teate mis!? ma ostsin selle tarbeks isegi küüslaugu pressi :))

Anonüümne ütles ...

Aloha...njaam..pesto meeldib mulle väga,eriti see roheline pesto.Ise ma seda polegi teinud,kuna
Soomes eidub väga head valmispestot roheline on Pesto alla Genovese con Basilico Fresco-minu arust on just see köikse parim ja punane pesto on Pesto Rosso con Pomodoro e Basilico-ka hea.Need on öiged Itaalia pestod,Pirka vist teeb ka mingit pestot aga seal on niiii paaalju rukolat,et...aga nagu öeldakse-maitseasi-yhele meeldib poeg,teisele isa jne ;=) Mina söön rohelist pestot tihti sooja rukkileiva ja hea juustuga ja klaas punast tammist veini...

Anonüümne ütles ...

eestis leidub ka kuuldavasti head valmis pestot, kuigi ma ise pole kunagi ostnud.
eilevalmistatule lisasin täna puuduoleva kyyslaaugu. nami :)